71/2003. (VI. 27.) FVM rendelet – az állatihulladékok kezelésének és a hasznosításukkal készült termékek forgalombahozatalának állat-egészségügyi szabályairól
3. § A 2. osztályba sorolt állati hulladékok a következők:
a) trágya, hígtrágya;
b) valamennyi állatfajtól származó bendő és béltartalom;
c) a 2. § g) pontjában foglalt vágóhidaktól eltérővágóhidakról vagy a 2. osztályba sorolt állati hulladékot kezelő és feldolgozóüzemekből származó szennyvíz kezelésekor összegyűjtött valamennyi állati hulladék,beleértve a rácsszemetet, a homoktalanításból származó anyagot, a zsír és azolaj keverékét, a szennyvíziszapot, valamint csatornaiszapot;
d) elhullott, leölt, halva született – az 1. osztályba soroltállati hulladékoktól különböző – állat, vetélt magzat, magzatburok vagybármilyen okból meg nem született állat;
e) normál vágással levágott kérődzők vére;
f) más jogszabályokban meghatározott vegyi szennyezettségekvagy állatgyógyászati készítmények maradványait határérték feletti mennyiségbentartalmazó élelmiszerek;
g) horgászcsali gyártási maradék;
h) a lámpázás után ki nem kelt tojás;
i) tejipari szennyvizek tisztításából származó zsíros iszap;
j) állatklinikákon, állatkórházakban, állatorvosi rendelőkbenkeletkező 1. osztályba nem tartozó állati hulladékok;
k) a 2. osztályba sorolt állati hulladéknak a 3. osztálybasorolt állati hulladékkal alkotott keverékei;
l) az 1. osztályba sorolt állati hulladéktól vagy a 3.osztályba sorolt állati hulladéktól különböző (vágóhidakon, húsfeldolgozókban,a szállításban, fuvarozásban, az állati alapanyagot felhasználó konzervgyárak,hűtőházak területén és kereskedelemben keletkező) állati eredetű hulladékok.