Közfoglalkoztatás

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás 2011. évi közfoglalkoztatási feladatellátásáról tájékoztató

 

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás 2006. év óta folyamatosan vesz részt a közmunka programokban. Sikeres pályázatok megírását követően – az egyéb feladatok ellátása mellett – évek óta eredményesen szervezi és bonyolítja a kistérség közmunka és közfoglalkoztatási programjait a pécsi kistérség munkaszervezetén belüli kis team.

A közmunka programok által 2006/2011. évben az eddig elnyert pályázati összeg meghaladja a 343 millió Ft-ot, a foglalkoztatásra bevont személyek száma 2006/2010. évben: 645 fő – mely megközelítőleg Abaliget, vagy Pécsudvard lakosság számának felel meg.

A pécsi kistérség által a közfoglalkoztatásba 2010 évben összesen 326 fő RÁT-ra jogosult személy került bevonásra, és látott el hasznos tevékenységet a településeken, a 105 fő közmunka programban foglalkoztatott személy mellett.

A 2011. évi Nemzeti Közfoglalkoztatási Program központi irányelvei szerint a rendelkezésre állási támogatás helyett bevezetett bérpótló juttatásra jogosult személyek foglalkoztatására kerül sor közfoglalkoztatás keretében. A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program végrehajtásával, a feladat ellátására 30 település bízta meg a kistérség munkaszervezetét. A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás a települések pályázati anyagát eljuttatta az illetékes munkaügyi központ kirendeltségei felé. A foglalkoztatás napi 4 óra munkaidőben 2-4 hónap intervallumban – rövid időtartamú, valamint napi 6-8 óra munkaidőben 6-8-10 hónap intervallumban történik, a munkaszervezet által Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Pécsi Kirendeltsége részére benyújtott és engedélyezett pályázati támogatások által. A kistérség területén pillanatnyilag két rövid és két hosszú távú közfoglalkoztatási program megvalósítása történik – melynek keretében eddig 352 fő közfoglalkoztatásba történő bevonása valósult meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírásra került „Parlagfű elleni védekezés” közmunka programban a kistérség részéről 12 település vesz részt 2011. július-augusztus hónapban 45 fő foglalkoztatásával. A parlagfű Magyarországon, a legnagyobb területen előforduló, legelterjedtebb gyomnövény, melynek pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. Az allergiás megbetegedés korunk népbetegsége. E növény pollenjeit a légáramlás a település egész területén szétszórja. A terület parlagfűvel terheltségétől illetve a parlagfű nagyságától függően kézi gyomlálással vagy kézi kapálással teljes egészében eltávolítható a parlagfű. Az elhanyagolt parlagon lévő területeken, kézi illetve gépi kaszálással oldható meg a parlagfűtől való mentesítés.

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás által eddig benyújtott és a munkaügyi központ által támogatott rövid illetve hosszú távú közfoglalkoztatási pályázat keretében 2011. évben augusztus-december hónapban várhatóan még 148 fő kerül be a foglalkoztatottak körébe. A folyamatban lévő pályázatok mellett a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Pécsi Kirendeltsége részére újabb rövid valamint hosszú távú közfoglalkoztatási pályázatot nyújtott be, összesen 64 fő további foglalkoztatásával.

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás a közfoglalkoztatási feladatellátást az egyik legfontosabb tevékenységének tartja. Foglalkoztatóként, a lehetőségek figyelembe vételével, mind több pályázati lehetőséggel kíván élni, hozzájárulva ezzel a többszörösen hátrányos helyzetű munkanélküli lakosság legális foglalkoztatásához. A munkaerőpiacra történő visszaintegráláshoz 2011. évben várhatóan a megvalósítandó pályázatok által erre több mint 545 főnek nyílik lehetősége, ez megközelítőleg Abaliget vagy Cserkút teljes lakosságával egyenlő.

A kistérség területén a közfoglalkoztatásnak, illetve a programoknak több haszonélvezője van. A programok közvetlen haszonélvezői a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküli lakosság, és hozzátartozói, akiknek nemcsak megélhetését segíti a program, hanem az abban résztvevőknek önbecsüléséhez is hozzájárul, hogy újra hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. A programok közvetett haszonélvezői a kistérségben élő lakosság, hiszen a közterületek rendezettségét mindenki élvezheti, továbbá a lakókörnyezet, amit tisztábbá élhető tesznek.