Helytörténeti Gyűjtemények a Pécsi Kistérségben

 

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás 9 településén (Áta, Szőkéd, Kisherend, Görcsöny, Szalánta, Pogány, Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya)  a nyáron  megkezdődött és részben be is fejeződött a Helytörténeti Gyűjtemények szakmai feldolgozása, illetve néhány helyen  az épületek felújítása.   Az elvégzett munkához szükéges  anyagiakat  részben az önkormányzatok, illetve a Pécsi Kistérségi Fejlesztő Egyesület   által elnyert  Leader  pályázati forrás  biztosította. A pályázat  még 2009-ben került beadásra , amelynek eredményére igaz  2010 végéig várni kellett, de nem hiába.

Az elvégzett  munka többrétű volt. Az épületek  felújítási munkája  mellett (teljes felújítás, nyílászáró csere, festés, mázolás)  elsősorban a meglévő gyűjtemények szakmai feldolgozása, katalogizálása és tematikus kiállítás rendezése volt  az elsődleges cél. E mellett múzeumi tárlók, installációk vásárlására is lehetőség nyílt. A gyűjtemény szakmai feldolgozását Kölcsey-Gyurkóné Baka Sára etnográfus végezte , szakmai konzulense Begovácz Rózsa a Néprajzi Múzeum muzeológusa volt.

A Helytörténeti Gyűjteményeket bemutató leporellók is  folyamatosan készülnek, melyek nyomtatott kiadvány formájában a településeken nyíló helytörténeti gyűjteményeket bemutató kiállítóhelyeken, míg elektronikus formában itt érhetőek el.

A sorozat első kiadványa: Kővágószőlős