Pellérd – Pécs közötti kerékpárút ünnepélyes átadása

Pellérd – Pécs közötti kerékpárút ünnepélyes átadására került sor 2012. február 8-án

Pellérd Község Önkormányzata a Dél-Dunántúli Operatív Program DDOP-2009-5.1.1/A Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése című kiírás keretében pályázatot nyújtott be  és nyert el Pellérd-Pécs közötti kerékpárút építése címen.

A beruházás során közel 3,2 km hosszan, 2 m szélességű 2 sávos aszfaltburkolatú kerékpárút létesült, mellyel megvalósult Pécs és Pellérd összeköttetése, ezáltal a Pellérdről Pécsre dolgozni járó polgárok kerékpárral is megközelíthetik azokat a pécsi jelentős munkaerőt foglalkoztató munkahelyeket, melyek a kerékpárút vonzáskörzetében helyezkednek el. Nyomvonala a volt Harkány-Pécs vasútvonal töltésén halad, érintve a Füzes-árok vízfolyást és mintegy „köldökzsinórként” kapcsolódva Pécs város közigazgatási területéhez egy alternatív közlekedési lehetőséget kínál és nem utolsó sorban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez is.

A beruházás teljes bekerülési összköltsége 154.524.320,- Ft, melyhez 85%-os támogatást nyert el az Önkormányzat. A projekt elszámolható költségeinek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozása 131.345.672,- Ft.

A projekt záró-rendezvényére, a kerékpárút ünnepélyes átadására 2012. február 8-án került sor.