Több mint 300 iskola jelentkezett a Vesd bele magad! programra

Idén több mint 300 iskola 20 ezer diákja kaphat magyar vetőmagot a Vesd bele magad! program segítségével. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) azért indította az akciót, hogy minél több kisiskolással megismertesse a helyben előállított termékek fontosságát. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökként karolta fel a kezdeményezést. Az AGRYA továbbra is várja a támogatók jelentkezését, akik felajánlásaikkal segítenék a program megvalósítását.

A Vesd bele magad! mozgalom keretében általános iskolás diákok kapnak vetőmagokat, hogy saját zöldségeket, például borsót, répát, retket neveljenek. Az akciót nem szociális alapon szervezi az AGRYA, a cél a szemléletformálás, és hogy megmutassák: egy család kevés munkával meg tudja termelni a saját ellátásához szükséges friss zöldségeket, nem kell azokat a nagyáruházakban megvásárolni. A fiatalok olyan növényeket kapnak, amelyek nem kényesek, termesztésük nem igényel szakismereteket. Tavaly 17 általános iskola 2000 diákja ízlelhette meg saját kiskertjének termését, majd számolt be tapasztalatairól a www.vesdbelemagad.hu honlapon. Idén tízszer ennyi, 20.146 kisiskolás vehet részt a programban. A nagy érdeklődés komoly anyagi kihívást jelent a szervezőknek, ezért a fiatal gazdák folytatják adománygyűjtő akciójukat, hogy meg tudják vásárolni a vetőmagokat. A szervezet egy magyar cég magyar előállítású vetőmagjaiból állít össze csomagokat, amelyek mindössze 350 forintba kerülnek.

A felajánlott összegeket a „Fiatal Gazdák az Agrárium Jövője” Alapítvány számlaszámára (12011351-01047859-00100003) vagy rózsaszín csekken a szervezet postacímére (1138 Budapest, Váci út 134/C VI.28.) várják a szervezők 2012. február 25-ig.

A résztvevő iskolák listája és az adománygyűjtésről szóló információk innen letölthetők.

A pécsi kistérségből két iskola jelentkezett a programra: PPHF Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola,

Kerek Világ Általános Iskola

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: www.kormany.hu