Újból jelentkezhetnek a gazdák a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási programra

Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben újból megnyitja a lehetőséget, hogy a korábban kimaradt zöldség és gyümölcstermelők csatlakozzanak a szerkezetátalakítási nemzeti programhoz.

A szerkezetátalakítási támogatás 2010. év eleji elindításakor sok zöldség- és gyümölcstermelő nem tudott belépni a programba a hiányos kommunikáció miatt. A VM a támogatás újbóli meghirdetésével biztosítja, hogy az érintett gazdálkodók minél szélesebb köre részesüljön a közösségi forrásból, ami hozzájárul a termelés növeléséhez, a versenyképesség javításához. Az intézkedés segíti a munkahelyek megőrzését, és a mezőgazdasági feketemunka visszaszorulását.

Azok a zöldség és gyümölcstermelők, akik a szerkezetátalakítási programban újonnan kívánnak belépni, e szándékukat a 2012. évi egységes kérelemben, a benyújtáskor jelezhetik. A programba valamennyi zöldség- és gyümölcstermelő beléphet, amennyiben teljesíti a rendeletben meghatározott részvételi feltételeket.

A zöldség- és gyümölcstermelők jövőre közel 9 millió eurót – 292,55 forint/euró árfolyamon számolva – több mint 2,6 milliárd forintot kapnak.

Magyarország nemzeti érdeke a rendkívül munkaerő-igényes dohánytermesztési ágazat további fenntartása, ezért a VM félmilliárd forinttal növeli a dohány szerkezetátalakítási programban nyújtható támogatás keretösszegét. A többletforrás ellentételezi a nemzeti kiegészítő támogatás (top up) – Európai Unió által előírt – csökkentését, illetve majdani megszűnését.

A jogcímmel a magyar dohánytermelő ágazat a 2012. támogatási évtől kezdődően a korábbi 22 millió euró helyett a program még hátralévő ideje alatt évente 24,2 millió euróhoz – 292,55 forint/euró árfolyamon számolva – mintegy 7 milliárd forinthoz juthat. Az intézkedéssel – a gazdasági folyamatok kedvezőtlen hatásainak mérséklésére – megőrizhető a hazai termelés, és a 15 ezer dohánytermesztésből élő ember munkahelyének megtartása.

A zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási támogatásra azok a termelők jogosultak, akik teljesítik a jogszabályi kötelezettségeket. A gazdálkodók a 2012. évi egységes kérelem benyújtásával jelentkezhetnek a programra. A jelentkezés elmulasztása vagy részleges teljesítése a jogosultságok teljes vagy részleges elvesztésével jár. A program feltételrendszere szigorodik: a 2012. támogatási évtől „nem teljesítési bírságot” szabnak ki azokra a gazdákra, akik az elismert élőmunka ráfordításból származó árbevételt nem vagy csak részlegesen teljesítik.

A rendelet február 10-től hatályos.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: www.kormany.hu