Vidékfejlesztés a GOP forrásaival

Már idén megnyílhatnak az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások számára a GOP programjai, amivel a cégek jelentősen nagyobb kerethez juthatnak.

Akár idén is pályázhatnak az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) gazdaságfejlesztési operatív programjainak (GOP) támogatásaira az ötezer fő alatti településeken működő vidéki mikrovállalkozások − értesült a Napi Gazdaság. Az uniós területi lehatárolás miatt ezek a cégek eddig csak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében juthattak forráshoz, itt a legutóbbi pályázati fordulóban hétmilliárd forint volt a rendelkezésükre álló keret.

A változással duplán jól járnának a vállalkozások; azzal, hogy az ÚMVP-ben megszűnne a vállalkozásfejlesztés, a nagyságrendekkel nagyobb kerettel rendelkező GOP felhasználási aránya is javulhat. Az egyszerűbb eljárásrend gyorsíthatja a forrásfelhasználást, illetve a nem agrár főtevékenységű vállalkozások hozzájuthatnak az uniós, kedvezményes hitel- és garanciaprogramokhoz. Emellett az ÚSZT és az ÚMVP előírásai miatt eddig lényegében kizárt élelmiszer-ipari vállalkozások is jelentősebb uniós forrásokhoz juthatnak.

Az ÚMVP irányító hatóságaként működő vidékfejlesztési tárca a jelenleg futó mikrovállalkozás-fejlesztési projekteket még befejezi, az e célra rendelkezésre álló keret idén amúgy is kimerülne. A jövőben a GOP-forrásokra pályázóknak kell majd nyilatkozniuk, hogy nem igényeltek ÚMVP-s támogatást. Az elképzelést már az Európai Bizottság is jóváhagyta, információink szerint az erről szóló jogszabály hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy a futó Leader-programban pályázhatnak-e majd a mikro- és kisvállalkozások.

Korábban számos kritika érte az ÚMVP vállalkozás- és turizmusfejlesztési célokkal kapcsolatos rendszerét. Az sem segítette a vidéki vállalkozások forráshoz jutását, hogy a 2007−2013 között az ÚMVP III-as és IV-es tengelyében elérhető pénzek lehívásának eljárásrendje, illetve a bírálat módja is többször változott. A kormányváltás után a Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálta annak a lehetőségét, hogy a vállalkozásfejlesztési jogcímeknél a GOP-hoz hasonló eljárásrendet vezessenek be, ennek brüsszeli engedélyeztetése azonban időigényes lett volna, ami veszélyeztette volna a források felhasználását.

Az ÚMVP-ben még várható egy − információink szerint két héten belül megjelenő − élelmiszer-ipari vállalkozásoknak szánt kiírás, ennek ötmilliárd forintos kerete azonban meglehetősen szűkre szabott az ágazat fejlesztési igényeihez képest.

Forrás: Agrár Hírek