Sikerrel zárult a “Közösséget építünk” szakmai fórum Kovácsszénáján

„Közösséget építünk!”

Közösségi munkamódok a települések megismeréséhez és erőforrásainak feltárásához

Tréning és szakmai fórum

Kovácsszénája, 2012. szeptember 25-26.

 

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társulás által, Leader pályázati forrásból megvalósított program, mellyel célunk egy komplex, a közösségfejlesztés területén dolgozó civil szervezeteket és a kistérségben tevékenykedő művelődésszervezőket érintő projekt megvalósítása volt.

A két napos eseménysorozat első napján a térség civil szférájának kiemelt szereplői adták át tapasztalataikat a résztvevőknek. Cseh Judit a PTE FEEK oktatója a civil szervezetek közötti kooperáció útjait mutatta be. Balog Pál a Pécsi Civil projektmenedzsere egy jó példán, a Balokány Liget projekten keresztül mutatta be egy program sikeres megvalósításának történetét. Lettnerné Berta Gabriella a Tudatosan Környezetünkért Egyesület színeiben az egyén szerepét, fontosságát emelte ki egy civil kezdeményezés esetében.  Az előadások alatt és között lehetőség nyílt egyéni kérdések és problémák felvetésére is. A második napon a Civil Kollégium Alapítvány munkatársainak, Knyihár Éva és Peták Péter közösségfejlesztőknek a vezetésével műhelymunka keretén belül gyakorlati feladatokon keresztül folyt tovább az ismerkedés, tapasztalatcsere, amelynek eredményeképpen a közösségfejlesztés helyi szintű szervezése magasabb fokra léphet, a fejlődésnek új irány adható.

A rendezvényen megjelentek a kistérségi civil szféra szereplői, művelődésszervezők, kistérségi polgármesterek és falugondnokok is. A rendezvény két napján megközelítőleg 60-an vettek részt.

A festői környezetben fekvő Kovácsszénája és a település felújított és megszépült központja ideális helyszíne volt a szakmai fórumnak.

A program talán legnagyobb sikere abban mérhető, hogy a résztvevők a program folytatását kezdeményezték. A kialakult kapcsolatok ápolásának, újabb találkozók megszervezésének gondolata fogalmazódott meg a megjelentekben, amelyben közreműködő partnernek a Társulást szeretnék felkérni.