Lothárd

Lothárd Pécstől 14 km-re fekszik délkeleti irányban. Belterülete 60 hektár, külterülete 950 hektár nagyságú. A szomszédos települések Birján, Szemely, Hásságy, Kiskassa, Magyarsarlós és Peterd. A falu megközelíthető Pécsről a Mohács felé vezető 57-es főútról.

A hangulatos kis falu elején rendhagyó módon nem két oldalról fogadják az érkezőt a házak. Baloldalt bodzás és a közeli erdőterület látható és erre a látképre nyílnak a jobb oldali házak ablakai. Lothárd nem csak zöldövezetben gazdag, hanem kis patak is kettészeli a falut.

Lothárd 2004. január 1-e óta a Pécsudvardi Körjegyzőség tagja, lakosságának létszáma 274 fő. A falu relatív kicsinysége és zsákfalu jellege az itt lakók vendégszeretetével párosul. Évente egy-két család költözik ki Pécsről, így folyamatosan emelkedik a falu lélekszáma.

A 2005-ben létezésének 700. évfordulóját impozánsan megünneplő falu központját a frissen felújított faluház és a katolikus templom képezi, de ezeken kívül több helyi védelem alá vont építészeti érték is található a településen. Egyes 80-100 éves tornácos épületek, kovácsoltvas kerítések, feszületek azok a látnivalók és védendő értékek, melyek a falu rendezési tervében megemlítésre kerültek.

Polgármesteri hivatal: 7763 Lothárd, Kossuth Lajos u. 36.

Telefon: 06 72 371 137

A település polgármestere: András Gézáné

Körjegyző: Szauer Tímea